Of het een midlifecrisis is of iets heel anders, het kan zomaar zijn dat je na je 45e begint vast te lopen (is dit alles?). Of dat je begint te twijfelen of je wel op de juiste plek zit op je werk. Alles gaat z’n gangetje en je leven kabbelt rustig voort. Maar stiekem heb je altijd al voor jezelf willen beginnen, je eigen toko willen runnen en echt laten zien wat je waard bent! Misschien voel je ook juist de kriebels, omdat je meer wilt. Je wilt anderen helpen, de wereld een mooiere plek maken.

Maar tegelijkertijd vind je het ook moeilijk om het vertrouwde los te laten. Want ja, wat als het je niet lukt? Ben je niet al te oud om voor jezelf te beginnen en wat als…? Jammer, want wat als het je nou wel lukt? Juist wanneer je de 45 bent gepasseerd, is het een goed idee om je eigen bedrijf te starten! Er zijn zoveel redenen waarom juist na je 45e beginnen met ondernemen goed werkt. Ik zette er een paar voor je op een rij.
- Levenservaring: als 45 plusser heb je al de nodige shit meegemaakt in je leven, dus jou maken ze de pis niet meer lauw. Excuus voor de poep- en plas analogie, ik zit nu eenmaal opgescheept met 3 mannen in huis (en waar je mee omgaat…). Maar hoe dan ook, jij bent niet snel meer uit het veld geslagen en staat stevig in je schoenen. Een aantal tegenslagen in je onderneming? Jij snapt dat je juist kunt leren van wat er mis gaat en wanneer je valt, sta je weer op en ga je door.
- Werkervaring: je hebt al zo ongeveer (minstens) de helft van je leven gewerkt en daarmee mag je bogen op een grote hoeveelheid ervaring. In normale mensentaal: jij weet waar je het over hebt. In jouw vakgebied maken ze je niks meer wijs, maar je bent tegelijkertijd ook oud en wijs genoeg om te weten dat het verstandig is om je continu te blijven ontwikkelen.
- Zelfstandigere kinderen: nu jij zelf wat ouder bent, zijn de kinderen dat ook. Dat betekent dat ze je steeds minder nodig hebben (zucht… wat gaat het toch snel). Dat is fijn, want zo ontstaat er meer ruimte voor je eigen ontwikkeling. De kinderen trekken lekker hun eigen plan. En mochten ze zo heel en af en toe toch je hulp nodig hebben? Geen probleem. Jouw onderneming zorgt er namelijk voor dat je makkelijk je eigen tijd in kunt delen, zodat je er voor ze kunt zijn wanneer nodig.
- De basis is er: na al die jaren van ploeteren voor een baas, heb je een stevige basis kunnen leggen. Je hebt een dak boven je hoofd, wat spaargeld achter de hand en in alle basisbehoeften kan worden voorzien. Met die gezonde buffer hoef je niet direct in het diepe te springen en loop je dan ook een stuk minder risico dan wanneer die basis ontbreekt.
- Tijd genoeg: na je 45e heb je nog steeds (minstens) 20 jaar tot je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dat is best nog lang, wanneer je op je werk niet helemaal op je plek zit of om werk te doen waar je niet helemaal achter staat. Aan de andere kant is het ook lang genoeg om een succesvol bedrijf op te zetten. Stel je eens voor, wat je in 20 jaar allemaal kunt bereiken! Sterker nog, met een goed businessplan, een tiptop strategie en “de schouders eronder” kun je binnen 5 of 10 jaar behoorlijk wat verschil hebben gemaakt en een prachtig bedrijf hebben opgebouwd.
Wanneer ik voor mezelf spreek, heeft het ondernemen na m’n 45e echt alleen maar voordelen. Ik ben er eindelijk achter wat ik echt wil, ik weet wat mijn sterke en mindere sterke punten zijn en ik heb mijn doelen helder. Zo weet ik ook wat ik belangrijk vind, waar ik energie in wil steken en waar niet.
Ik werk wanneer ik wil, op tijden die mij uitkomen. Zodoende kan ik bijvoorbeeld, wanneer de kinderen me nodig hebben, bij een lekke band, stevige bries of gebroken vinger meteen in de auto stappen om taxichauffeurtje te spelen. Ideaal!
O ja, voor ik het vergeet… ik heb het steeds over 45 plus, maar je kunt daarvoor in de plaats natuurlijk ook 40 plus of .. plus of wat je maar wil lezen. De voordelen gelden net zo goed voor andere “middelbare” leeftijden (ik weet het, tenenkrommend, dat middelbaar, maar in dit geval gebruik ik het alleen bij gebrek aan een ander woord om mijn punt te verduidelijken).