Tips voor kleine piekeraars!

[cryout-pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”33%”]Lastig hoor, zo’n kleintje dat zich overal zorgen om lijkt te maken.[/cryout-pullquote] Mijn zoontje is er zo eentje, zo’n gevoelig knulletje dat over vanalles (te) diep nadenkt. Suf gepiekerd heb ik me (van wie zou hij het hebben…) om maar iets te bedenken om het makkelijker voor hem te maken. Talloze ervaringen rijker (waarbij de ene methode succesvoller bleek, dan de andere), durf ik te zeggen dat ik beschik over een aantal prima wapens om het piekeren te lijf te gaan!

piekeraarHier volgen tips die kunnen helpen om je kind minder te laten piekeren:

Luister naar wat je kind te zeggen heeft. Ik weet het, dat klinkt als een open deur. Maar wees eerlijk, hoe vaak antwoord je niet gedachtenloos “uhu” of “ja” als je kind iets aan het vertellen is, terwijl jij met iets heel anders bezig bent? Als je probeert om echt te luisteren (even die smartphone wegleggen of even het eten op een klein pitje zetten), dan hoor je wat je kind echt te vertellen heeft. Wellicht kan een simpel voorval waarover hij vertelt, je ineens een beter inzicht geven waarom hij bang voor iets is (Hij is gevallen uit het klimrek op school, had alleen maar wat schrammen vertelt ie. Een paar weken later wil hij liever niet mee naar de speeltuin). Als je luistert naar je kind, kun je er vaak beter op in spelen wanneer hij ergens mee zit!

Maak een zorgendoosje. Lees samen Toby Tobberdactylus en maak naar aanleiding daarvan samen een zorgendoosje. Een voorbeeld van een doosje, vind je hier. Het is leuk om samen bezig te zijn en het maakt moeilijke zaken waar je kind mee zit ook beter bespreekbaar door de ongedwongen sfeer van samen knutselen. Achterin het boek vind je trouwens nog goede tips en nuttige links.

Bezoek Ekspliko binnenkort nog eens, er volgen namelijk veel meer tips en trucs!

 

 

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *